24 oktober 2015

Mededelingen

Nieuwsbrief zv “De Lek d.d. 20 oktober 2015

Kom je net terug van een schitterende 8 daagse rondreis, uit het pasta verslindende land Italië, in je eigen kouwe kikkerlandje, dan denk je bij jezelf, na al die pasta’s, een lekkere ouderwetse stamppot met worst zou er wel ingaan. In mijn geval kwam dit toevallig mooi uit, want zv “DE Lek” sloot het vaarseizoen 2015 af op zaterdag 17 oktober met de alom bekende kontjesavond. Traditiegetrouw werden er dan mosselen en salades geserveerd. Nu even niet. De oude traditie werd doorbroken en Kontjesavond stond dit jaar in het teken van de oer-Hollandse stamppotten (wel een traditie in de winter)  te weten:

                        Boerenkool, Hutspot, en  Zuurkool

                  met  Jus, Worst, Klapstuk en Speklapjes.

     Dit alles gegarneerd met appelmoes  een zuur bommetje en of zilveruitje.

 

Zo’n 34 grote en kleine zv ‘ers namen deel aan de slotavond. Ik kwam rond 17.45 uur binnenwaaien en bijna iedereen zat al gezellig aan een drankje biertje of wijntje.

 

      

  

Rond 18.30 uur werd begonnen aan het voorgerecht. Een heerlijke kom zelfgemaakte groentesoep werd ingeschonken door Hanneke van Dijk. De smaak was perfect te noemen. De initiatiefnemer en kok Theo Slingerland was intussen al druk doende om samen met Thea in de keuken de stamppotten te verwarmen. Ook allemaal zelf gemaakt. Ga er maar aan staan. Uit welingelichte bron kwam ik te weten dat de volgende ingrediënten waren gebruikt. Ruim 16 kg. aardappelen, 3 kg boerenkool, 3.5 kg wortel en ui, 2 kg zuurkool, 35 speklapjes 10 Hemaworsten, 2 kg klapstuk en bijgerechten zoals appelmoes, uitjes, augurken, piccalilly en mosterd. Dat alles moet dan nog verwerkt worden. Dus koken en stampen maar. De buren van Thea en Theo waren heilig in de veronderstelling dat genoemde personen aan een grote verbouwing waren begonnen. Na het stampen van de potten, werd het vlees gebakken, jus gemaakt. enz. Minder lawaaierig maar wel heel veel werk dus.

Maar goed, na de soep ging het sein op groen en alle aanwezigen mochten aan het hoofdgerecht beginnen en zelf hun bordjes vullen. Ik heb nog nooit van mijn leven 3 verschillende stamppotten tegelijk op mijn bord gehad met drie soorten vlees. Zeer bijzonder. Het was bijna niet voor te slepen, want binnen de kortste keren waren de drie  warmhoudbakken leeg. Ze hadden niet eens de tijd om af te koelen. Gelukkig was er meer dan voldoende voor iedereen en aten alle gasten hun buikjes lekker rond.

Alle lof voor de kookkunst van Theo. De  smaak was raak en dat was duidelijk aan alle mee-eters te merken. Met een voldaan gezicht werden borden leeg geschraapt en sommige gelikt. Dat hoort nu eenmaal bij stamppot.

         

Het nagerecht kon doorkomen. Koffie met gebak. En wat voor gebak.

We hebben al eens eerder kennis gemaakt met de bakkerskunsten van Harry Castelein

(zie het vaarweekend naar Gorinchem.) Deze keer verraste hij alle aanwezigen met

     een heerlijk stuk zelf gemaakt warm appelgebak met noten, ijs en slagroom  Een

    verrukkelijk toetje. Het was aandoenlijk om te zien hoe ook de kleine peuters, met hun    

    snuitjes onder de slagroom, zaten te smullen van dit nagerecht. Verrukkelijk om de zien.

De stemming was uitstekend te noemen. Iedereen had het naar zijn zin.

Dat kan natuurlijk ook niet anders, want alle leden zv “De Lek “ zijn nu eenmaal stuk voor  stuk gezellige mensen. Dat staat buiten kijf.    

Theo en Thea, langs deze weg, namens alle deelnemers hartelijk dank voor jullie initiatief en inzet voor deze zeer geslaagde Kontjesavond.

(voor de nieuwelingen onder ons Kontjesavond betekent bij onze vereniging het opmaken van de restjes bier, wijn, limonade enz.,  van het afgelopen seizoen gepaard gaande met een lekker hapje)

  

                        

Ook de vrijwilligers die hebben geholpen met het uitserveren en opruimen, hartelijk dank voor de medewerking. Iedereen is zeer benieuwd wat volgend jaar op de menulijst zal staan. Per heden zullen jullie weer als vanouds regelmatig  nieuws ontvangen zodat alle leden asp. leden en begunstigers wat meer op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van onze oh zo belangrijke vereniging  zv “De Lek”

 

 

John van Rekum.         

 

 

 

 

 

 

Artikelen

  • Er is geen actueel nieuws.

Agenda november 2018

  • Er zijn actuele agendapunten.
Weersverwachting
Nieuwegein
Meer weer in Nieuwegein

Buienradar