21 september 2015

Verslag vaarweekend 04 t/m 06 september

Verslag geschreven door John van Rekum.

 

Het alom bekende “VAARTOCHIE”, dat door de jaren heen werd georganiseerd door Albert Peperkamp, was op de tocht komen te staan doordat Albert (na jaren) er een punt achter wilde zetten. Door een voorzet van Theo Slingerland, staken de dames Thea Slingerland, Janette Groenestein en Hanneke van Dijk hun lieftallige snoetjes bij elkaar. Er werden plannen gesmeed en voila er was gelukking weer een vaarweekend. De tocht zou dit jaar naar Gorinchem gaan en vandaar uit per watertaxi naar Woudrichem.

Een groep van 7 boten zou vrijdag vertrekken (de renteniers onder ons) en de rest, dus  3 boten met de nog hard werkende mensen op zaterdag.

 

Vrijdag 04 september 2015

Ik arriveerde een tikkie aan de late kant in de kantine en trof daar alle kapiteins en bemanningsleden aan, genietend van een kop koffie met een heerlijk stuk tulband (gebakken door Harry Castelein) De gesprekken stonden in het teken van het weer, want de voorspellingen waren niet al te best. Toch, en dat is typerend voor zv “De Lek”, had niemand zich afgemeld. Onder het motto “We gaan ervoor” werd om 13.15 uur het anker gelicht en vertrok het konvooi richting Gorinchem. Vooraan in het konvooi zette ik de gashandel op 2400 toeren (10kmpu) en als een speer ging de groep door hef en draaibruggen. Na een bewolkte maar wel droge, windi tocht, begon het om 15.30 uur hard te regenen. We voeren net Gorinchem binnen. Helemaal vooraan ( in het centrum) waren de steigerpalen behangen met  flyers met opschrift  “ Gereserveerd voor zv De Lek.”

 

Dat was dus allemaal prima geregeld. Minder was de regen. Strontnat de landvasten te hebben vastgemaakt en een stroompje te hebben gepakt was het omkleden geblazen. Harry Castelein had de kachel opgestookt en onder het genot van een lekker glas wijn / bier werd gezellig gekeuveld tot etenstijd. Het ging steeds harder regenen. Het hield niet op. Tegen hondenkooitijd pakte ik de slaapzakken, binnenslaapzakken, kussen etc. om een slaapplekje te organiseren. Alles was door en door nat. Ook een kast en in de kiel (berging) stond wat water. Dus waarschijnlijk hier of daar een lekkage. (tot op heden nog niet gevonden). En het bleef maar regenen. Na wat improviseren toch nog wel lekker geslapen zonder slaapzakken en goede kussens. 

 

Zaterdag 05 september 2015.

Na een goede nachtrust eerst bij de HEMA nieuwe kussens en slaapzakken gekocht. Het is inmiddels 11.30 uur als de tweede groep komt aanvaren. Het was gelukking droog geworden en de hele groep verzamelde zich om te voet verder te gaan naar de watertaxi. Best een leuke ervaring met zo.n snelle boot over de Waal.

Na een snelle overtocht, stond eem stadswandeling in Woudrichem op het programma. Theo en de eerder genoemde dames hadden goed hun huiswerk gedaan en een wandeltochtje uitgezet. Zo kwamen we o.a. langs de woning van de bekende TV serie Dr. Tinus. Leuk om dit allemaal eens in het echt te zien. Woudrichem is een leuk pittoresk stadje. Al wandelend kwamen we uit bij: “ Korenmolen Nooit Gedagt”

 

Deze molen werd net voor de bevrijding in 1945 ter plekke vernietigd. In 1995 was de molen weer helemaal gerestaureerd. De molen is gratis te bezichtigen. Natuurlijk klauter je dan zo ver mogelijk naar boven om te zien hoe zo’n molen nu echt werkt. Boven kwam ik Theo Slingerland, Wim Verschure en Wim Steijven tegen. De molenaar Thijs kwam bij ons staan en begon tot groot genoegen te vertellen hoe zo,n molen in elkaar zit en hoe het allemaal werkt. Zeer interessant. Na Thijs hartelijk bedankt te hebben voor zijn uitleg (dik 1/2 uur) moesten we de groep weer zien op te sporen. Na een telefoontje kwamen we erachter dat de groep na de bezichtiging van de molen de kroeg was ingedoken. Ze zaten aan een lekkere neut of een bakkie koffie met verse appeltaart.

Ook de grote pils ging er goed in. Ik kan iedereen aanbevelen eens een kijkje te nemen in Woudrichem. Slot Loevestein is op loopafstand. Na drie kwartier gezellig verpozen ging het terug met de watertaxi.En het bleef zo maar droog. Bij terugkomst was er niet veel tijd meer over want restaurant “ Restaurant ‘t Galagh “ op de Grote Markt verwachtte ons. Je kon kiezen uit 3 gangen menu, voorgerechten,hoofgerechten, toetjes etc. Voor ieder wat wils. Lekker eten, bijpraten, een leuke mop, sterke verhalen en een Duckie doen.  Hennie Castelein wist niet wat een Duckie doen was. Ik heb haar een muntje van 50ct. in mijn mond laten gooien en een Duckie gedaan. Ook als jij niet weet wat een Duckie doen is, moet je maar zorgen dat je een muntje van 50ct bij je hebt als je mij op de steiger tegen komt. Tegen betaling zal ik laten zien wat een Duckie doen is. Het regende nog steeds niet toen we voldaan bootwaarts keerden.

 

Zondag 06 september 2015.

Voor de vroege vogels stond er nog een stadswandeling in Gorinchem op het programma.

 

Zelf ben ik beslist geen vroege vogel en ik ben al vele malen met de boot in Gorinchem geweest dus kies ik ervoor uit te slapen.Het is nog steeds droog weer. Ik heb lekker geslapen op nieuwe kussens en slaapzakken. De wandelaars komen zachtjesaan binnendruppelen en iedereen maakt zich op om de thuisreis te aanvaarden. Ik heb weer geluk om voorop te kunnen varen en zet het gashendel opnieuw op 2400 toeren. Bij dit toerental is het een lust om het motortje te horen zoemen en het schiet nog lekker op ook. De spoorbrug Arkel laat meestal wel even op zich wachten (staat 2x per uur 10 min open) maar voor de rest van de bruggen was het:  aanvaren, direct groen rood licht en doorgaan met die (banaan) boot. 

Rond 15.30 uur arriveerde het hele konvooi weer droog en wel in de thuishaven. Een heerlijke pan eigengemaakte soep met broodjes en salades stond klaar voor alle hongerige piraten. Al deze heerlijkheden konden we nuttigen buiten op een droog terras. Wel zo gezellig. Ondanks de slechte weersomstandigheden van de eerste dag mag ik gerust vaststellen dat, ook dit vaarweekend weer zeer goed geslaagd is. Mijn dank gaat uit naar Thea, Janette, Hanneke en Theo welke dit weekend met liefde georganiseerd hebben. Het was leuk, gezellig, nat en droog. 

Volgend jaar weer dames?  Zv “ De Lek “ rekent op jullie. 

John

 

Artikelen

  • Er is geen actueel nieuws.

Agenda november 2018

  • Er zijn actuele agendapunten.
Weersverwachting
Nieuwegein
Meer weer in Nieuwegein

Buienradar